miercuri, august 01, 2007

Petrom - incertitudinile unei privatizari

Petrom - incertitudinile unei privatizari

Scoaterea la vanzare a 51% din actiunile SNP Petrom, actiune pe care Ministerul Industriilor vrea sa o finalizeze in cursul acestui an (conform angajamentelor luate in fata organismelor internationale), a suscitat, suscita si va suscita, se pare, numeroase controverse.
Despre strategiile de privatizare a Petrom s-a discutat indelung, fara a fi gasita vreo solutie viabila. Partea romana pare interesata de vanzarea pachetului majoritar unui investitor strategic, cu posibilitatea ca salariatii sa achizitioneze 10%. Aceasta optiune presupune mentinerea Petrom intr-o structura integrata (cuprinzand activitatile de extractie, rafinare si distributie). Exista totusi si varianta externalizarii distributiei. Fostul director Ion Popa a amintit, la un moment dat, o varianta de privatizare prin fuziunea Petrom cu o companie din zona, numind Mol (Ungaria) si Helenic Petroleum (Grecia). Aceasta varianta ar exclude participarea puternicului sindicat al petrolistilor.

Interese si presiuni
Pe lista celor 21 de companii interesate de privatizarea SNP Petrom, lista intocmita de consultantul pentru privatizare (consortiul format din grupurile financiare ING si Credit Suisse), figureaza nume mari, precum Exxon Mobile, Chevron Texaco, Shell sau British Petroleum. De asemenea, pe aceasta lista se afla numele unor importante companii central si est-europene, cum ar fi OMV, Mol sau Lukoil. Pana aici, totul pare in regula. Numai ca, din cauza situatiei din Golf, marile companii multinationale se confrunta cu numeroase probleme si numai de privatizarea Petrom nu le arde, in timp ce pentru firmele de talie medie SNP pare sa reprezinte o "prada" prea mare.
In acest context, Ioan Popa, fostul director al SNP Petrom, si-a inaintat demisia, cu scopul, declarat ulterior, de a evita implicarea directa in procesul de privatizare. Cunoscand foarte bine cat de multe interese se invart in jurul privatizarii SNP (si declarand, in repetate randuri, ca presiunile ce se exercita sunt foarte mari - "timp de sase ani mi-au batut la usa zeci de mii de oameni sa-mi propuna tot felul de afaceri. Este o presiune imensa si e greu sa respingi ofertele celor care vin cu relatii la un nivel superior functiei pe care am ocupat-o"), Ioan Popa a iesit din scena, invocand motive medicale.
Zvonurile existente pe pietele internationale, conform carora privatizarea Petrom este o afacere deja incheiata, ridica, si ele, probleme in calea acestei tranzactii. Potrivit acestor zvonuri, companiile germane se vor implica in privatizarea sectorului de energie electrica, firmele americane vor fi favorizate in sectorul petrolier, in timp ce companiile rusesti vor fi prezente in privatizarile legate de distributia gazelor naturale.

De ce-a plecat Popa?
Plecarea lui Ioan Popa reprezinta pentru Petrom sfarsitul unei "ere". Dupa 12 ani (1992-2003), Popa a renuntat la functie, chiar in prag de privatizare, fiind inlocuit cu Gheorghe Constantinescu, fost director general al Rafinariei Petrobrazi. Putini directori de companii de stat se pot lauda cu performanta lui Ioan Popa, care a fost, practic, reprezentatul petrolului romanesc in ultimul deceniu.
Ca motivele medicale invocate oficial in cererea de demisie nu sunt si reale, o demonstreaza faptul ca Popa a acceptat oferta de a deveni consilier al premierului Adrian Nastase. Si ajungem la declaratiile potrivit carora el a evitat sa conduca societatea in timpul procesului de privatizare. "Vine privatizarea si nu vreau sa fiu implicat. Nu vreau sa fiu printre cei care decid in privatizare. Si nu pentru ca n-as fi de acord cu ea. Este o idee buna si nu este o alta solutie", a declarat Popa. Si atunci?
Surse din industria petroliera au pus plecarea lui Popa din fruntea Petrom mai mult pe seama disputelor cu oficialii romani pe tema unei datorii catre SNP a Rafinariei RAFO Onesti, care ar putea sa-si schimbe proprietarul prin preluarea creantelor, ce ar urma sa fie platite prin... contravaloarea unor lucrari executate pentru Petrom.

Probleme de stat
Pentru stat, decizia de privatizare nu este deloc usoara, pentru ca Petrom este cel mai mare contribuabil la buget - 36.400 miliarde lei in 2001 si 40.530 miliarde lei in 2002, sumele fiind platite integral. Pentru edificare, sa spunem ca suma virata anul trecut reprezinta aproape 15% din valoarea bugetului.
Privatizarea Petrom inseamna si renuntarea la pretul de referinta pentru gaze naturale, deoarece o treime din gazele naturale consumate in Romania sunt de fapt gaze de sonda rezultate in urma procesului de extractie a titeiului.
In plus, Petrom reprezinta pentru statul roman o proprietate care a realizat in 2002 o cifra de afaceri de 2,3 miliarde de dolari si a exportat produse petroliere de 613 milioane de dolari, in timp ce importurile au fost doar de 459 milioane USD.
De Petrom se leaga afacerile si supravietuirea a peste 1.400 de companii private din Romania, dependente direct de contractele in derulare cu SNP Petrom.

Favoriti - Lukoil si Eni
Din cauza contextului international, in ciuda numeroaselor firme care s-au declarat interesate, in cursa pentru privatizarea Petrom s-ar putea sa nu apara nume mari. Occidentul a dat deja un verdict, ce pare destul de aproape de realitate: marile companii americane nu vor veni in Romania, astfel ca preluarea Petrom va ramane la indemana celor din regiune. Printre cei considerati parteneri viabili in procesul de privatizare se numara Eni, TotalFina Elf, Lukoil si OMV.
Grupul italian Eni a mai fost interesat de privatizarea Petrom, in 1999, dar au oferit doar 50 de milioane de dolari pentru 30% din actiuni. Intre timp relatiile romano-italiene s-au relansat, asa ca... Francezii de la TotalFinaElf s-au numarat in ultimii ani printre cei mai importanti parteneri ai Petrom si sunt asteptati la negocieri. Companiile rusesti, in frunte cu Lukoil, par momentan singurele care au bani de investit, dar este posibil sa se loveasca de refuzul statului roman de a le oferi monopolul extractiei de titei. Cat priveste grupul austriac OMV, acesta este legat in Romania de patronul Rompetrol, Dinu Patriciu, care s-a inscris deja pe lista pentru Petrom. In acest context, trebuie mentionat ca in "zona Petrom" se invart numerosi oameni de afaceri romani, printre care Corneliu Iacobov si Ioan Niculae.

Date statistice
SNP este cea mai mare companie petroliera integrata din Europa Centrala si de Est. Singura companie din zona ce poate rivaliza cu Petrom este firma austriaca OMV, dar aceasta are un punct sensibil in aprovizionarea cu materie prima. SNP Petrom s-a constituit in anul 1997 ca o companie cu capital majoritar de stat, pornind de la o valoare negativa de 1,5 miliarde dolari (datoria Companiei Romane de Petrol - CRP). Capacitatea de rafinare a celor doua rafinarii din cadrul SNP - Petrobrazi si Arpechim - este de 10,5 milioane tone de titei anual, suficient pentru consumul intern, situat in prezent la circa 8,7 milioane tone. Pe piata romana, Petrom detine o cota de aproximativ 60%, prin circa 600 de puncte de desfacere. Profitul obtinut de SNP anul trecut a fost de aproximativ 100 de milioane de dolari, iar valoarea investitiilor realizate de Petrom in 2002 s-a cifrat la 347 milioane USD.

Lupta pentru SNP Petrom se afla, asadar, in linie dreapta. Cum Petrom, cu toate furturile, firmele capusa si scurgerile de bani catre diversi potentati ai zilei, a ramas un colos economic, este clar ca acel ce va prelua afacerea va deveni o mana forte in intreaga regiune central-est europeana. Si pentru ca petrolul din zona Marii Caspice va trece, spre Vest, prin conducta Constanta - Trieste, iar Petrom a obtinut deja acordul de a rafina in Romania circa un sfert din intreaga cantitate (peste 600.000 de barili pe zi) ce va tranzita tara.
In aceasta acerba lupta nu prea mai exista reguli, pentru ca o data cu privatizarea SNP Petrom vor falimenta extrem de multe "afaceri" din Romania.
Iar in spatele numelor vehiculate de mass-media ca fiind implicate in afacerile cu petrol (Patriciu, Vantu, Voiculescu, Iacobov, Tender, Liviu Luca, rusul Alekperov, Medintu sau olandezul Matser) se afla, cu siguranta, interese mult mai inalte.
Si toate acestea pentru o felie cat mai mare din Petrom...

P.S. Articol scris în 2003. Între timp, Petrom a intrat pe mâna celor de la OMV...

Niciun comentariu: