miercuri, august 01, 2007

ZIUA CEA MAI MARE A DOLARULUI

Deprecierea "de primavara" a ingrasat dolarul cu 860 de lei intr-o singura zi

Spectaculoasa crestere a cursului leu/dolar din aceasta saptamana a generat o adevarata isterie nationala. Toata lumea discuta despre aceasta chestiune, toata lumea isi da cu parerea, mai mult sau mai putin avizat. In definitiv, cresterea era una previzibila, chiar daca amploarea ei nu putea fi apreciata la dimensiunile pe care le-a avut.
Ziua de miercuri a fost una de exceptie, in care cresterea de curs (cel stabilit de Banca Nationala) a fost cea mai mare inregistrata, intr-o singura zi (860 de lei), din 1990 incoace. Ca urmare, casele si punctele de schimb valutar au urcat preturile "la vanzare" pana in jurul valorii de 20.000 de lei/dolar. Au existat cazuri in care valorile de curs afisate au ajuns chiar la 22.000 lei/dolar.
Am incercat sa stabilim daca fenomenul a avut aceeasi intensitate si la Galati si am intrat, in cursul zilei de ieri, in cateva puncte de schimb valutar. Totodata, am consemnat si parerea a doi specialisti, considerand ca acestia pot oferi cele mai competente aprecieri asupra deprecierii din ultimele zile a monedei nationale.
La "Pibunni", preturile erau 16.800 lei/dolar, la cumparare, si 18.500 lei/dolar, la vanzare. Operatoarea ne-a precizat ca ziua de miercuri a fost una de "maxim", in care cererea de valuta s-a situat la cote extrem de ridicate, pe un curs de 17.000 lei/dolar: "Am vandut circa 11.000 de dolari". Joi, cursul la vanzare a urcat cu 1.500 de lei, iar cererea a scazut substantial.
Unul dintre punctele de schimb "Montana" afisa un curs de 17.300 (la cumparare)/18.150 (la vanzare). Si aici cererea a fost foarte ridicata in ultimele zile, inregistrandu-se o diferenta apreciabila fata de o "zi normala". Rulajul a atins cifra de 70 de milioane de lei, comparativ cu o medie zilnica de circa 40 de milioane.
"Nova 2000" afisa, ieri, 15.500 (la cumparare)/19.000 (la vanzare). Volumul tranzactiilor, asa cum aprecia operatoarea de la unul dintre punctele de schimb, a crescut foarte mult, in special datorita cererii foarte mari. Din acest motiv, rezervele de valuta sunt in scadere, punctele de schimb aprovizionandu-se unul de la celalalt.
Casa de schimb de la Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) schimba dolarul cu 15.000 lei (la cumparare) si 19.000 lei (la vanzare). La aceste cursuri, atat cererea cat si oferta au fost extrem de scazute. Ieri, pana la ora 10.30, de exemplu, nu se facuse nici o tranzactie. Si daca tot am intrat la BRD, am stat de vorba, despre ceea ce s-a intamplat in ultimele zile pe piata valutara, cu directorul filialei galatene, dna Fanica Staicu. "Fenomenul - deprecierea accentuata a leului in raport cu dolarul american - a devenit unul specific Romaniei, care se repeta in fiecare primavara. Saltul din aceasta saptamana este datorat unui complex de factori. Au influentat cursul deficitul din balanta de plati a Romaniei, exporturile slabe de la inceput de an, competitivitatea redusa a produselor romanesti pe pietele internationale, speculatiile specifice tranzactiilor pe orice fel de piata si, in plus, zvonurile referitoare la intrarea Romaniei in incapacitate de plata. Nu pot sa apreciez care va fi evolutia pe termen scurt a cursului leu/dolar pentru ca nu am toate informatiile macroeconomice necesare", a apreciat dna Staicu.
Peste drum, ne-a atras atentia cladirea Bancii Nationale si am considerat ca directorul acestei institutii, dl Ionel Ciobanu, este cel mai in masura sa ne ofere detalii despre "explozia" cursului si despre ce se va intampla in perioada urmatoare. "S-au acumulat cativa factori care au contribuit la inregistrarea acestei cresteri accentuate. Dupa mine, in afara factorilor economici, reali, exista si niste factori subiectivi, lansati de diverse institutii si intretinuti de presa. Deprecierea trebuia facuta in timp, cam de pe la 1 decembrie, si atunci lumea nu ar mai fi intrat in panica. BNR poata sa intervina, dar nu o va face intr-o maniera ostentativa. Cert este ca economia inca nu merge si asta a determinat, in primul rand, depasirea prognozelor anuntate la inceputul anului. Piata se va calma in zilele urmatoare si acest lucru nu se va datora interventiei Bancii Nationale. Cred ca valoarea cursului va mai inregistra cresteri usoare inca doua-trei zile, iar apoi va urma o scadere. Principala problema este ca trebuie sa gasim, rapid, surse de refinantare, astfel incat sa putem acoperi ratele imprumuturilor care trebuie rambursate. O alta solutie este cea a intrarii masive pe piata a exportatorilor, care sunt detinatori de valuta. E drept ca exporturile sunt mai reduse la inceput de an, dar si importurile au fost, in aceasta iarna, mult mai mici ca de obicei. Daca pentru sfarsitul anului se prognozase o depreciere a cursului leului cu 32%, aceasta prognoza este deja depasita, pentru ca prognozele s-au bazat pe o sustinere economica, care nu a venit. Pentru perioada urmatoare, cred, si sper, ca deprecierea sa nu mai treaca de 15%, cel putin pana in toamna. Cel putin in aceasta privinta, eu sunt optimist...", a concluzionat dl Ciobanu.
Cert este ca singurii care au avut de castigat din aceasta depreciere sunt cei care si-au plasat economiile in valuta. Aceasta investitie s-a dovedit, cel putin de la inceputul anului si pana acum, cea mai rentabila varianta, depasind si dobanda adusa de depozitele bancare, si randamentul fondurilor mutuale, si rentabilitatea de ansamblu a pietei actiunilor.
Fenomenul este, insa, foarte probabil sa se opreasca si chiar sa inregistreze un recul in zilele urmatoare, dupa cum apreciaza majoritatea analistilor de pe piata valutara, lucru ce va determina, implicit, scaderea rentabilitatii acestui tip de investitii.

P.S. Greu de spus când a fost scris acest articol, probabil cel mai vechi postat până acum; cred că prin 1998-1999...

Niciun comentariu: