duminică, noiembrie 22, 2015

Cum se va sparge noul PNL

În timp ce liderii noului PNL îşi fac iluzii pe la toate colţurile disponibile că noul şi marele partid este pe val, realitatea pare să-i contrazică flagrant, cu fiecare zi ce trece. Degeaba pozează liberalii în mare partid, pentru că sondajele care-i creditau după alegerile prezidenţiale cu 40-45% sunt în scădere continuă.
La vremea respectivă, pe partea dreaptă a politicii româneşti era un mare gol, iar cei cu opţiuni de dreapta chiar nu aveau ce alege. Între timp, lucrurile s-au mai nuanţat, iar singurii care par să nu-şi dea seama de treaba asta sau nu vor s-o recunoască public sunt liderii PNL. Înclin spre varianta a doua, pentru că oricum liderii proveniţi din PNL şi cei sosiţi din PDL s-au înţeles mai tot timpul ca şoarecele şi pisica, iar singura lor grijă a fost să "facă" frumos în faţa mulţimii.
Practic, acum, după instalarea guvernului lui Iohannis, o bună parte din opţiunile electoratului de dreapta au migrat către acesta, deşi încă nu există o formaţiune care să-l sprijine. Dar aceasta va apărea cât de curând, mai ales dacă Dacian Cioloş nu va face vreo gafă monumetală! Şi, probabil, nu va fi cazul, pentru că noul premier a demonstrat deja că-şi poate schimba rapid opţiunile, prin înlocuirea a doi miniştri în doar câteva ore, doar pentru că aceştia reuşiseră să stârneacă antipatia publică. Astfel, putem lua în calcul că partidul prezidenţial va atrage 10-15 procente din cele 40 pe care mizează acum PNL-ul.
Într-o altă zonă a eşichierului politic, dar tot cu fundamente de dreapta, se situează MP-ul lui Traian Băsescu, din ce în ce mai vocal în ultima vreme, dar şi mai şiret în negocieri subterane decât toţi actualii lideri liberali. Cum fostul şef al statului va prinde cu siguranţă în plasă şi halca naţionalistă (cel puţin 10-15%) rămasă fără busolă după ce PDD şi PRM au dispărut din peisaj, chiar dacă votanţii acestora sunt mai degrabă de stânga, rezultă un partid MP de cel puţin 15-20%. De-aici încolo, abilitatea lui Traian Băsescu de a-şi readuce alături oamenii pe care i-a făcut politicieni în fostul PD şi care nu au tinichele de coadă cred că va mai adăuga formaţiunii încă cel puţin 5-10%.
Au dispărut astfel, până acum, din PNL cam 15-25% din cei 40-45% de acum un an. Iar cum cozile de topor din fostul PD nu-şi vor găsi locul în altă parte, vor rămâne să tragă sfori în PNL şi să contribuie în continuare la decredibilizarea unui partid care părea pe val la un moment dat. Iar primul prilej va fi "strălucita" idee a Alinei Gorghiu de a-l impune ca lider unic de filială pe candidatul la primărie. Cel puţin la Galaţi, chestia asta va genera multă dihonie, pentru că liberalii vechi nu vor deloc fericiţi să fie conduşi de un fost viceprimar PSD.
Din păcate, lipsa unor lideri credibili, cu idei reformatoare şi cu priză la public a făcut ca noul PNL să nu devină forţa acea unică de dreapta, care emitea la un moment dat pretenţia de a guverna fără ajutorul altor formaţiuni. La finalul acestor procese, noul PNL va redeveni, practic, ceea ce a fost până acum câţiva ani, un partid de 20%, care doar poate ajuta pe cineva să facă jocurile, nu să le facă el însuşi.
E drept că există şi varianta ca liberalii să accepte să treacă, cu arme şi bagaje, sub conducerea pe care le-o va impune (din nou) Iohannis, rezultând astfel un partid liberalo-prezidenţial ce ar putea rămâne în prim-planul politicii româneşti. Iar la câte compromisuri au făcut liberalii în ultimii ani, numai pentru a mirosi ciolanul puterii, nu este deloc exclusă o astfel de construcţie.

Niciun comentariu: