luni, iulie 09, 2007

IRIS - pentru prima oara in acest an la Galati

Ca sa asculti ce muzica vrei trebuie sa stii ca ea exista
Fenomenul IRIS, pentru ca trupa IRIS este un fenomen in lumea muzicala romaneasca, evoluand la cel mai inalt nivel de aproape un sfert de veac, va putea fi urmarit din nou la noi acasa. Vineri seara, in discoteca studenteasca "Club S", IRIS va canta pentru prima oara in acest an la Galati, ultima lor prezenta in oras fiind consemnata in decembrie 2000. Trebuie precizat ca IRIS revine la "Club S" la exact un an de la precedenta aparitie (20 mai 2000).
Pe de alta parte, putem spune ca in contextul in care muzica romaneasca actuala da vadite semne de oboseala subculturala, iar melodiile proaste isi fac loc cu pumnii si picioarele in viata noastra de zi cu zi, initiativa celor de la "Club S", de a aduce saptamanal (de regula, vinerea) in fata propriului public cele mai cunoscute formatii autohtone, merita apreciata. Si asta in conditiile in care la aceste seri (cu invitati de renume) numarul celor prezenti este de circa patru ori mai mic decat la discotecile "normale". Acum cativa ani, era in voga un cantec (cam prea moralizator pe alocuri, ce-i drept), care avea doua versuri extrem de actuale: "Si daca nu vom face cultura pentru ei / Si-o vor lua-o singuri de prin strainatate". Cam asta se intampla in Romania in momentul de fata, cu precizarea ca "strainatatea" este de multe ori chiar in preajma noastra, si cu un "plus" la capitolul "asta ni se da, asta luam" (sa amintim, in acest context, exemplul unui copil de 6-7 ani, care dansa prin casa pe melodiile ce spargeau linistea cartierului, ramanand "siderat" in momentul in care a ascultat prima oara o piesa clasica). Muzica exista, si inca foarte multa, dar in conditiile in care ea nu este cunoscuta, nu are cum sa se impuna ("Trebuie sa le multumesc parintilor mei, care, rockeri fiind, mi-au dat posibilitatea de mica sa ascult muzica, pentru ca altfel ajungeam ca astia", mi-a spus de curand, intr-o discoteca, o fata de-abia trecuta de 20 de ani, facand semn spre un grup din apropiere, care se dadea de ceasul mortii pe lamentarile unui tip mic, negru si cu o mare durere de inima). Deviza "Asculti ce vrei", pe care-am auzit-o la un post de radio, nu functioneaza decat daca respectivul ascultator chiar stie ce vrea, altfel el "inghite" fara sa cracneasca ceea ce i se ofera. Si, in Romania, in loc sa se diversifice, oferta a inceput sa devina extrem de unilaterala.
Revenind, trebuie precizat ca, numai in ultimul an, au cantat la "Club S" trupe care au ceva de spus si care, chiar daca (o parte dintre ele) apartin unor curente neapreciate de toata lumea, fac totusi muzica. Printre acestea se numara Voltaj, Parazitii, Spitalul de Urgenta, Sing Sing BB, Double D, Cassa Loco, Ro-mania, Class, Body&Soul, precum si multe alte formatii galatene, aflate in cautarea unei identitati muzicale proprii.

Noua serie de turnee a trupei IRIS, care include si acest concert de la Galati, se desfasoara sub genericul "Tribute to AC/DC", fiind un omagiu adus unei formatii care a revolutionat muzica mondiala a ultimului sfert de veac. Grupul IRIS s-a format in 1977, evoluand ca trio, in formula Nutu Olteanu, Emil Lechinteanu, Nelu Dumitrescu. De-a lungul timpului, formatia a fost urmarita permanent de "valul schimbarilor" de... componenta, dintre fondatori ramanand in trupa doar Nelu Dumitrescu. De ceva vreme, IRIS da semne de stabilitate la capitolul componenta, cei patru actuali componenti ai grupului fiind Cristi Minculescu (voce), Valter Popa (chitara solo), Doru Borobeica ("Boro", bass) si Nelu Dumitrescu (baterie). Formatia IRIS a evoluat, pana acum, in circa 4.500 de concerte, fiind urmarita de peste opt milioane de spectatori.

P.S. Articol scris în 2001