duminică, noiembrie 12, 2023

Pensionarea la 65 de ani ar putea deveni un vis

Noua lege a pensiilor conţine mai multe prevederi "ascunse" prin formulări suficient de neclare încât pe cei mai mulţi îi vor lua prin surprindere atunci când vor considera că pot să iasă la pensie.

Un concept nou-introdus este cel de stagiu contributiv, care va determina de acum înainte ieşirea la pensie a celor cu mai puţini ani lucraţi. Practic, faţă de varianta actuală, facultatea, armata şi şomajul nu se mai iau în calcul pentru a atinge stagiul minim de 15 ani pentru care se acordă pensie, chiar dacă toate vor "puncta" ulterior la cuantum. Astfel, un bărbat care a cotizat 13 ani şi opt luni nu va mai putea beneficia de aportul anilor de armată pentru a ieşi la pensie chiar dacă a împlinit 65 de ani şi va trebui să mai rămână în câmpul muncii încă un an şi patru luni.
Pentru cei care vor ieşi la pensie peste 10-15 ani nu va fi o mare problemă, pentru că vor avea timp să-şi completeze stagiul minim, însă pentru cei care împlinesc 65 de ani în 2024 sau 2025 va fi o lovitură serioasă. La fel se va întâmpla în cazul celor care mizau pe anii de facultate sau pe diverse perioade de şomaj pentru a atinge cei 15 ani. Există şi varianta "cumpărării" vechimii "din spate", dar costul nu este deloc mic.

Mulţi vor susţine că respectivii au avut o viaţă întreagă la dispoziţie să strângă 15 ani de cotizare, însă sunt o mulţime de cazuri care nu pot fi judecate atât de simplist. Sunt oameni care au lucrat fără acte în perioada de "haiducie antreprenorială" a anilor '90 sau cărora firmele pur şi simplu nu le-au virat cotizaţiile (situaţia a fost reglementată abia prin 2010), sunt români care au lucrat ani buni la negru prin ferme sau pe şantiere de construcţii din străinătate, ca să nu mai amintim de celebrele "badante", în cazul cărora doar o mică parte au (avut) contracte de muncă.

La capătul celălalt al stagiului de cotizare, cel de 35 de ani, a apărut problema creşterii vârstei de pensionare conform unui algoritm pe care nimeni nu-l poate explica în detaliu în momentul de faţă. Practic, dacă speranţa de viaţă a românilor va creşte, se va majora automat şi vârsta de ieşire la pensie. Cum speranţa de viaţă este un indicator în continuă creştere în România, în mod natural, datorită condiţiilor mai bune de trai, ne-am putea trezi că nu vom mai ieşi la pensie la 65 de ani, ci la 67, 68 sau 70 de ani. Cum se va calcula concret acest nou prag nu ştie nimeni deocamdată, cert este că prevederea este cuprinsă în noua lege şi va fi aplicabilă chiar de la anul. Aşa că dacă vă apropiaţi de 65 de ani şi visaţi la o viață liniştită de pensionar, luaţi-vă totuşi o marjă de siguranţă, pentru că s-ar putea să fiţi nevoiţi să mai munciţi o vreme!
Cât exact nu ştie nimeni, dar aşa se fac toate legile în România, cât mai interpretabile şi cu cât mai multe "portiţe"!