joi, noiembrie 30, 2023

Corb la corb nu scoate pensia din buzunar

Curtea Constituţională a României a decis, marţi, că pensiile foştilor şi actualilor parlamentari reprezintă un drept legal, aşa că acestea rămân în vigoare, după ce legislativul le eliminase în luna iunie. Drept urmare, cei 843 de parlamentari beneficiari îşi vor reprimi inclusiv indemnizaţiile din urmă, sistate după adoptarea legii.
Cele mai mari astfel de pensii sunt de circa 10.000 de lei lunar, incomparabil mai reduse decât cele ale "specialilor" din magistratură, care ajung la cuantumuri de 5-6 ori mai mari, existând şi foşti judecători care primesc aproape 100.000 de lei pe lună. Dar nu suma în sine este foarte relevantă, deşi pensii de 10-15-20.000 de euro pe lună nu se plătesc în nicio ţară civilizată, chiar dacă mai peste tot în Europa există diverse categorii de "speciali", recompensate peste nivelul de contribuţie plătit. De altfel, dintre personalităţile planetei despre care există informaţii, doar foştii preşedinţi ai SUA primesc pensii mai mari decât cele ale magistraţilor români.
Dar mai deranjant decât valoarea sumelor încasate de "speciali" este modul în care sunt tratate în România cele două categorii de pensionari, lucru evidenţiat, iată, o dată în plus de Curtea Constituţională chiar în prag de 1 Decembrie, care ar trebui să fie o zi a unirii. În timp ce "specialii" se bucură de toate drepturile din lume, ba din când în când se mai şi inventează unele pentru ei, iar Curtea Constituţională apără cu dinţii toate aceste privilegii, "normalii" sunt ignoraţi total de judecătorii supremi când le sunt afectate drepturile, iar guvernanţii profită de situaţie şi se bulucesc permanent asupra lor cu tot felul de restricţii şi popriri. Spre exemplu, noua lege a pensiilor, recent adoptată, face efectiv ravagii în rândul "normalilor". Stagiile de cotizare se măresc substanţial, prin eliminarea anilor "necontributivi" de facultate, armată şi şomaj, pensiile de la pilonul II urmează să fie impozitate, pensiile de stat ale celor ce contribuie la pilonul II vor fi reduse proporţional, vârsta de pensionare pentru femei va creşte la 65 de ani, vârsta şi stagiul se vor majora şi ele în timp, în funcţie de speranţa de viaţă.
Şi pentru toate acestea, nu se sesizează nici Avocatul Poporului şi nici Curtea Constituţională. Doar nu sunteţi atât de naivi încât să credeţi că-n România există instituţii care să apere drepturile "normalilor", mai ales la câţi "speciali" avem. Şi-o să mai avem încă mulţi, pentru că de la anul s-ar putea să intre în plată şi pensiile speciale pentru aleşii locali!