joi, mai 11, 2023

De ce fug gălăţenii de aerul curat?

Galaţiul are cel mai curat aer din România a anunţat, recent, Agenţia Europeană de Mediu, plasând oraşul nostru pe locul 21 într-un top european care cuprinde 375 de localităţi. Cel mai probabil, închiderea Cocseriei din Combinatul siderurgic a fost momentul de cotitură pentru atmosfera unui oraş care până atunci era printre cele mai poluate din ţară, lucru certificat de includerea sa printre localităţile în care cei care au trăit vreme de 30 de ani beneficiază de reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare. Fără cocs, ne mai poluează astăzi doar ţevile de eşapament ale maşinilor, însă acest lucru se întâmplă în mai toate oraşele luate în considerare în studiu. Iar vântul de Galaţi, pe care specialiştii în eoliene îl consideră cel mai bun din ţară, face probabil curăţenie serioasă în poluarea auto.

De altfel, în ultimii ani, Galaţiul a fost recompensat cu diverse alte premii naţionale, cel puţin intrigante pentru oamenii de rând. Au fost premiate centrele de permanenţă, deşi n-au reuşit câtuşi de puţin să degreveze unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor, aşa cum era ideea. A fost premiată regenerarea urbană, chiar dacă cetăţenii protestează zilnic faţă de excesul de betoane şi multitudinea de copaci tăiaţi. Recompensa pentru transport public să spunem că este parţial justificată prin faptul că s-a înnoit în mare parte parcul auto al Transurb, chiar dacă oamenii acuză în continuare disfuncţionalităţi, cu referire mai ales la aglomeraţia excesivă şi traseele inadecvate. De perspectivă poate fi considerat premiul pentru staţiile de încărcare pentru maşini electrice, în condiţiile în care acestea nu prea se înghesuie (încă) pe străzile Galaţiului. Cât despre "smart city", numai de... bine, aparatura instalată şi premiată fiind deja în mare parte nefuncţională.

Pe de altă parte, Galaţiul figurează, într-un alt top european, pe locul 3 printre oraşele care s-au depopulat cel mai mult în perioada 2015-2020, după Messina (Italia) şi Ploieşti. Faptul că din oraş se pleacă pe capete nu mai este un secret pentru nimeni, fiecare dintre noi având rude sau prieteni care au decis în anii din urmă să părăsească Galaţiul şi să se stabilească în alte zone din ţară sau de pe continent.

Şi-atunci cum rămâne cu premiile de excelenţă pe care municipiul le primeşte cam în fiecare an? Oare chiar nu le place gălăţenilor aerul curat? Nici autobuzele noi, nici modernizarea reţelei sanitare, nici parcările sub- şi supraterane, nici facilităţile induse de smart city? Sau primim recompense pentru realizări care pentru oameni sunt inutile sau cel mult secundare, iar aşteptările şi dorinţele gălăţenilor sunt cu totul altele?