joi, august 24, 2023

Dacă nu-ţi place balconul/ Cazi cu avionul

Moartea lui Evgheni Prigojin după prăbuşirea avionului în care se afla alături de alţi apropiaţi ai săi, printre care şi fondatorul trupelor Wagner, Dmitri Utkin, este încă un mesaj pe care Vladimir Putin pare să-l transmită celor care îl contestă într-un fel sau altul: este în continuare la conducere, nu se dă în lături de la nimic pentru a-şi consolida puterea şi nimeni nu este indispensabil, indiferent cât de agreat este la un moment dat sau câte servicii i-ar fi adus.

Dacă până acum rivalii sau contestatarii mai vocali erau eliminaţi prin metode devenite "clasice", ba un ceai cu poloniu, ba o cădere de la etaj/balcon, ba un accident la vânătoare sau pe stradă, de data aceasta, folosirea unei rachete a sistemului de apărare antiaeriană pentru a doborî avionul lui Prigojin (cea mai vehiculată şi probabilă cauză a prăbuşirii) duce metodele KGB-iste ale şefului de la Kremlin la un nivel pe care puţini şi-l imaginau posibil.

Chiar dacă rebeliunea trupelor Wagner din luna iunie a fost tratată destul de "soft" la momentul respectiv de liderii de la Moscova, era clar pentru toată lumea că Prigojin va plăti într-un fel sau altul tupeul de a se lua la trântă cu "ursul", singura necunoscută fiind momentul în care se va întâmpla acest lucru. N-a durat, iată, prea mult şi armata care a dus greul războiului din Ucraina multă vreme este pe cale de dispariţie. Este puţin probabil ca mercenarii Wagner să mai joace vreun rol în Donbas de-acum încolo, deşi nu este exclus ca vreun comandant cu priză la soldaţi să reuşească să menţină activi parte dintre combatanţi. Însă doar prin Africa...

Pe de altă parte, pe front, trupele lui Zelenski nu reuşesc să obţină succesul pe care-l spera toată lumea, iar ofensiva ucraineană recuperează teritorii extrem de încet, lucru sesizat deja de mulţi generali occidentali. Cu toate că aceştia n-au în "palmares" războaie atât de intense precum cel din Ucraina, părerea lor este una destul de pertinentă. Faptul că "winter is coming" nu va fi deloc în avantajul ucrainenilor, dacă nu vor reuşi până atunci să ajungă la Marea Neagră, pentru a tăia căile de aprovizionare a Crimeei. Caz în care va urma o nouă iarnă cu un conflict mai mult sau mai puţin "îngheţat", din care nu se ştie cine va ieşi mai bine şi nici dacă cineva va mai avea forţa să atace decisiv. Iar situaţia le convine de minune ruşilor, care îşi doresc un conflict de lungă durată, sperând că ajutorul occidental pentru Ucraina va slăbi la un moment dat.

luni, august 21, 2023

Marcele, fă-te că lucrezi!

Proiectul Ordonanţei prin care guvernul îşi propune reducerea cheltuielilor publice a fost modificat din nou, nici nu se mai ştie a câta oară, în ideea de a mai strânge nişte bani pentru acoperirea uriaşelor găuri ale unui buget conceput prost din start, peste care s-au suprapus cheltuielile fără număr pentru îndestularea clientelei de partid. Ultima modificare are în vedere descentralizarea mai rapidă a unor instituţii, care ar urma să treacă în administrare judeţeană încă de la începutul anului viitor, după ce termenul vehiculat iniţial era 1 ianuarie 2025. Pe listă figurează direcţiile de sănătate publică, direcţiile sanitar-veterinare, direcţiile pentru agricultură şi inspectoratele şcolare, toate urmând să-şi reducă şi personalul cu 15%.

Că nu se va obţine mare lucru nici prin această modificare este evident, întreaga ordonanţă a austerităţii fiind concepută parcă pe principiul "Mircea, fă-te că lucrezi!", "instituit" de cuplul Caramitru - Dinescu la Revoluţia televizată din 1989. Practic, se vor desfiinţa 200.000 de posturi vacante, prin care nu numai că nu se va face nicio economie, ba chiar s-ar putea crea disfuncţionalităţi în unele sectoare, care se vor trezi cu angajările blocate. Cele câteva sute de posturi de şefi care vor dispărea prin comasarea unor instituţii nu vor "produce" nici ele mare lucru, cum nici câteva zeci de demnitari lăsaţi la vatră (vorba vine, pentru că sigur li se vor găsi alte sinecuri!) nu vor redresa bugetul. Mai ales că există sectoare exceptate din start, iar altele vor fi introduse cu siguranţă pe listă în urma protestelor sindicale care deja au început să ameninţe (parcă văd că rămâne să se facă restructurare doar în Cultură!). O altă pseudomăsură este limitarea sporurilor, dar acest lucru se face la fiecare 2-3 ani şi de fiecare dată s-au găsit "portiţe" pentru a reveni la starea de dinainte.

De fapt, prin toate măsurile pe care le propune, ordonanţa nu se atinge de fapt de problemele majore ale economiei româneşti. Vom rămâne în continuare ţara cu cea mai slabă colectare fiscală din Uniunea Europeană (27%, în condiţiile unei medii continentale de 40%) pentru că nu se doreşte digitalizarea ANAF, ţara cu cea mai mare pondere în PIB a economiei subterane (30%) după Bulgaria, din cauza nivelului ridicat al taxelor pe muncă, calităţii proaste a serviciilor publice (în ciuda celui mai mare decalaj de salarii între bugetari şi angajaţii din economia reală) şi ineficienţei cheltuirii banilor publici. Numai "rezolvarea" economiei subterane, de exemplu, poate aduce la buget cel puţin 50 miliarde de euro, estimează specialiştii, în condiţiile în care deficitul anual (pe care guvernul vrea să-l reducă prin această ordonanţă a austerităţii) nu depăşeşte jumătate din această sumă.

Dar de ce să luăm taurul de coarne, în loc să vindem pielea ursului din pădure? Marcele, fă-te că lucrezi!