sâmbătă, august 03, 2024

Maturitatea şi luciditatea unui campion de 19 ani

Am scris de multe ori, de-a lungul vremii, că performanţa, în orice domeniu, de la educaţie la sport, are nevoie de investiţii. Cu atât mai mult în cazul unor succese de nivel mondial, aşa cum sunt, fără discuţie, medaliile olimpice obţinute la Paris de înotătorul de excepţie care este David Popovici.
Un alt lucru cert este faptul că ne place să ne mândrim cu elevii olimpici laureaţi la competiţiile internaţionale şi cu sportivii care obţin rezultate deosebite. S-a întâmplat recent în cazul echipei naţionale de fotbal, formaţie care a creat în jurul său o emulaţie nemaipomenită după rezultatele de la Campionatul European, chiar dacă în plan sportiv acestea nu au reprezentat în definitiv mare lucru, ci doar au depăşit aşteptările majorităţii.
La Jocurile Olimpice de la Paris, în schimb, David Popovici a reuşit să câştige titlul olimpic, dovedindu-se cel mai bun din lume. Acest triumf, obţinut la nu mai puţin de 20 de ani distanţă de o performanţă românească similară, certifică o dată în plus faptul că ajungem atât de rar la vârf tocmai din cauza lipsei condiţiilor de pregătire, iar pentru a le suplini este nevoie de un talent de excepţie, care evident se naşte doar o dată la... 20 de ani.
Problema a fost expusă extraordinar de bine chiar de David Popovici, într-o declaraţie oferită televiziunii naţionale, imediat după finalul ultimei sale curse. Deşi are numai 19 ani, înotătorul a surprins excelent imaginea de ansamblu a sportului românesc, cu o maturitate şi o luciditate care au uimit pe toată lumea. "Vedeţi reacţiile oamenilor obşinuiţi, ale oamenilor din funcţii înalte, toată lumea e fericită, toată lumea se bucură. Dar de ce să nu ne bucurăm mai des? Hai să avem mai mulţi campioni olimpici, mai multe medalii, mai mulţi calificaţi! Trebuie să ne punem pe treabă, pentru că în ultima vreme avem un campion olimpic din an în Paște. Condițiile pe care le avem în țară, nu numai noi, înotătorii, ci sportivii în general, nu se vor schimba doar dacă vorbim despre asta. Multe țări care au mai puțini locuitori decât noi sunt prezente la Olimpiadă triplu, cvadruplu, pentru că se investește mai mult în sport. Au condiţii infinit mai bune decât ale noastre, au toată infrastructura de care au nevoie, au bazine să-şi pună şi-n cap, centre de pregătire peste centre de pregătire. Nouă ni se promite că se face, dar nu se începe niciodată nimic. Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport. Şi ăsta este un mesaj pentru politicienii care doar vorbesc despre asta", a spus Popovici.
S-a auzit, domnilor din funcţii înalte, care vă înghesuiţi să-i felicitaţi pe campioni, deşi nu aveţi nicio contribuţie la succesul lor?

duminică, iulie 28, 2024

În aşteptarea luptei „indiencelor” pentru Casa Albă

Retragerea lui Joe Biden din cursa pentru preşedinţia SUA şi nominalizarea iminentă a vicepreşedintei Kamala Harris schimbă total bătălia pentru câştigarea poziţiei de lider al celei mai puternice naţiuni din lume

Apăsat de problemele vârstei, relevate din plin în prima dezbatere televizată a candidaţilor, Biden ar fi pierdut probabil lupta cu Trump, republicanul fiind avantajat şi de glonţul care i-a trecut recent pe la ureche, însă la un scor onorabil. În schimb, Kamala Harris are şi şanse de a câştiga fotoliul de la Casa Albă, dar şi posibilitatea de a pierde la diferenţă mare de scor. Totul depinde de strategia pe care cele două mari partide americane o vor adopta în cele câteva luni rămase, mai ales că sistemul electoral din SUA este foarte diferit de ceea ce înţelegem noi prin alegeri.

Primele impresii sunt că democraţii au pornit pe un drum greşit, încercând să mute disputa pe subiecte preponderent juridice, care o avantajează clar pe fosta procuroare Kamala Harris, dar n-au mare relevanţă pentru marea masă a votanţilor.

Şi atâta timp cât americanii, pe care îi dor inflaţia şi imigraţia, temele predilecte ale lui Trump, nu vor primi răspunsuri din partea democraţilor la aceste probleme, nu-şi vor schimba radical opţiunile de vot. În definitiv, este destul de uşor să explici că inflaţia mare şi imigraţia masivă nu au fost determinate de politicile lui Biden şi ale vicepreşedintei sale, aşa cum susţin republicanii, ci sunt probleme care afectează întreaga lume şi au cu totul alte cauze.

Mai mult, MAGA ("Make America Great Again"/ "Să facem America mare din nou") lui Trump este o lozincă populistă lipsită total de conţinut în momentul de faţă, în condiţiile în care America este într-o poziţie excelentă în lume, cu o Chină a cărei economie este în curs de prăbuşire, cu o Rusie distrusă economic de război şi cu o Europă care a devenit conştientă că este dependentă de SUA în materie de apărare şi e dispusă la multe concesii. Aceste lucruri trebuie explicate pe înţelesul oamenilor, însă senzaţia din aceste prime zile este că democraţii fug de o luptă directă.

Un alt atu important al Kamalei Harris îl reprezintă grupurile demografice, originile sale afro-latino-indiene şi soţul evreu putându-i aduce puncte electorale importante în cazul unei campanii conduse profesionist. Vârsta înaintată a contracandidatului trebuie şi ea speculată din plin, mai ales că Biden se împiedica inofensiv de scara avionului, în timp ce Trump s-ar putea împiedica de... butonul nuclear, chiar dacă valiza aia este cel mai probabil o butaforie.

Totul va depinde însă de strategia partidului, iar primii paşi nu par deloc favorabili Kamalei. În cazul unei repoziţionări inspirate a democraţilor, şi timp mai este, ar fi de-a dreptul spectaculos duelul pentru Casa Albă din... 2028 dintre "indiencele" Kamala Harris şi Nikki Haley. În caz contrar, Dumnezeu cu mila! Din punctul de vedere al europenilor, evident, pentru că în SUA nu se va schimba nimic radical după aceste alegeri.