De vineri, poştaşii încep să le împartă pensionarilor cadourile de Moş... Septembrie, adică deciziile de recalculare despre care Guvernul susţine că vor majora pensiile pentru mai bine de 80% dintre români.
Concret, ministrul Muncii a anunţat că 3.806.270 de pensii, din cele 4.609.830 aflate în plată în sistemul public, vor crește după recalculare. Valoarea pensiei medii va creşte de la 2.250 la 2.761 de lei, iar strict în cazul celor care vor avea majorări creşterea medie va fi de 622 de lei. Nici celorlalţi 17,5% care nu vor primi nimic în plus la recalculare nu le va scădea efectiv pensia, aşa că toată lumea va fi fericită.
Mai ales după ce s-au tot "eliminat" pensiile speciale ani în şir, de-au ajuns unele să bată miliardul de lei vechi, recalcularea asta măcar îi avantajează pe cei ce au muncit mult, cel puţin 25 de ani, iar cifrele prezentate de oficialii guvernului demonstrează că aceştia nu-s deloc puţini. Cum punctajul mediu suplimentar este de 7.68, rezultă de fapt că perioada medie de muncă efectivă a pensionarilor români actuali a fost 36-37 de ani. Destul de aproape de... vârsta la care ies la pensie "specialii", care mai şi "umflă" de la stat de cel puţin zece ori mai mulţi bani, trei sferturi din sume acordate "pe ochi frumoşi", fără să fi contribuit cu ceva la fondurile de pensii. Bine că totuşi nu se "recalculează" şi astea...
S-a trecut destul de rapid peste impactul bugetar suplimentar pentru plata pensiilor majorate la recalculare, care va fi de 2,36 miliarde de lei lunar, iar totalul necesar pentru plata pensiilor publice va ajunge la 136 miliarde de lei anual, la care se vor adăuga cele 12-15 miliarde de lei ale "specialilor", în total cam 10% din PIB sau un sfert din bugetul de care dispune România în momentul de faţă. Drept urmare, chiar dacă această recalculare repară unele inechităţi sociale, banii necesari reprezintă destul de mult raportat la un buget care e clar că nu poate asigura tot ceea ce ar fi nevoie în ţară.
Iar după bucuria adusă de Moş Septembrie s-ar putea ca Moş Ianuarie să vină cu niscaiva creşteri de taxe sau noi impozite, care să mai reducă deficitul bugetar cu care guvernul jonglează pe datorie de ani buni, fără să ia măsuri concrete împotriva corupţiei clasei politice, ineficienţei cheltuielilor publice sau colectării defectuoase, care fac săracă o ţară bogată.
joi, august 15, 2024
Abonați-vă la:
Postări (Atom)