De-a lungul vremii, peste tot în lume, o mulţime de vedete din toate domeniile de activitate au cochetat cu politica, având mai mult sau mai puţin succes. Unii dintre aceştia chiar au reuşit să devină oameni politici importanţi, exemple fiind destule, de la actorul Arnold Schwarzenegger, ajuns guvernator al statului american California, la campionul mondial de box Vitali Kliciko, ales primar al Kievului.
Evident, România nu putea face excepţie, aşa că la fiecare rundă de alegeri au fost prezenţi pe liste numeroşi artişti, sportivi, medici sau profesori cu rezultate notabile în profesiile lor. Însă puţini au ajuns să facă politică la vârf la modul serios, cei mai mulţi fiind simpli "trăgători" de liste pentru partidele alese, care au încercat astfel să-şi îmbunătăţească scorul electoral cu ajutorul notorietăţii respectivelor vedete. Au fost partide care au reuşit să câştige procente bune, au fost şi altele care s-au păcălit, precum PER, care în loc de cunoscuta solistă Sanda Ladoşi s-a trezit în vârful listei de candidaţi cu... Sanda Tache, numele real al interpretei.
Câteva vedete au ajuns, totuşi, să ne reprezinte, dar prestaţiile lor politice au fost cel mai adesea foarte modeste, iar uneori de-a dreptul ridicole. A rămas de notorietate "sentinţa" de prin anul 2000 a interpretei de muzică populară Irina Loghin, deputat PRM la vremea aceea, care, într-o dezbatere despre piaţa de capital, care o depăşea în mod evident, a sugerat "să fie arestat Rasdaq, dacă a furat".
În plan local, nu mai departe de alegerile trecute, luptătorul Cătălin Moroşanu a fost cap de listă pentru PNL, însă n-a rezistat foarte mult în postura de consilier judeţean, deşi la Iaşi dusese la capăt două mandate. Şi antrenorul Dorinel Munteanu a încercat marea cu sarea pentru PMP, dar n-a avut succes nici la Galaţi, nici la Cluj. Ambii s-au declarat dezamăgiţi de experienţe şi au anunţat că renunţă la politică.
Anul acesta, primul temerar din Galaţi care şi-a anunţat intenţia de a participa la alegeri este boxerul profesionist Cristian Ciocan, care vrea să candideze pentru şefia primăriei din comuna natală, Pechea, din partea PNL. "Hammer" este primul înscris în cursa electorală, dar nu va fi cu siguranţă ultimul, pentru că în special partidele mici sau cele care nu au în teritoriu reprezentanţi cunoscuţi alegătorilor vor apela la oameni remarcaţi în alte domenii, pentru a câştiga un procent, două în plus.
Marea problemă este că, după eşecurile majorităţii vedetelor care s-au visat oameni politici, din ce în ce mai puţine persoane cu notorietate sunt dispuse să se amestece în troacă...
luni, ianuarie 29, 2024
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu