Am intrat în anul alegerilor. Nu numai România, ci aproape jumătate din populaţia lumii va traversa în 2024 perioade electorale. La noi, prima înfăţişare la urne din cele patru programate va fi scrutinul pentru Parlamentul European, din 6-9 iunie. După cum se prezintă lucrurile în momentul de faţă, câştigătorul probabil al acestor alegeri va fi în România curentul naţionalist-extremist, candidaţii partidelor din această zonă având o popularitate uriaşă, peste cea de care se bucură reprezentanţii formaţiunilor aflate la guvernare în ultimul ciclu electoral. Piperea, "Garcea" şi Şoşoacă se vor putea impune mai ales cu ajutorul diasporei, influenţată puternic de extremismul în creştere din Occident, cu voturile celor neinformaţi şi uşor influenţabili din rural şi din urbanul mic, dar şi profitând de apatia tradiţională a românilor faţă de alegerile europene.
În celelalte runde de vot, ale căror reguli şi date nu au fost încă stabilite, guvernanţii pot câştiga lejer, deoarece au candidaţi mult mai cunoscuţi în plan local şi vor avea la dispoziţie inclusiv "maşinăriile" de partid din teritoriu, conduse de miile de primari care se vor realeşi. Cât despre prezidenţiale, am mai spus că un tandem Ciolacu preşedinte - Iohannis premier pare cel mai probabil rezultat.
În plan extern, situaţia este mult mai complicată decât acum un an, cu un război în plus, cel dintre Israel şi Hamas. Chiar dacă acest conflict nu va cuprinde întregul Orient Mijlociu, cum anticipau unele voci acum câteva luni, se anunţă un lung război de uzură, pentru că statele arabe nu par dispuse să-i ajute pe palestinieni mai mult decât până acum, respectiv cu bani şi sprijin diplomatic. În aceste condiţii, luptele din zonă doar vor influenţa economia mondială, prin instabilitatea creată în Marea Roşie de atacurile rebelilor din Iran şi Yemen.
În schimb, în Donbas, lucrurile s-au complicat foarte mult, după eşecul contraofensivei ucrainene din toamnă. Democraţiile occidentale, mai preocupate de alegeri prezidenţiale (SUA) şi probleme economice şi de migraţie (Uniunea Europeană), nu par să conştientizeze pe deplin urmările dezastruoase ale unei eventuale victorii ruseşti, astfel că deciziile de care depinde rezistenţa ucraineană au tot fost amânate şi au început deja să producă efecte ce se pot dovedi irecuperabile pe termen lung. Iar după cum merg lucrurile de câteva luni încoace, speranţa unei respingeri a Rusiei dincolo de hotarele recunoscute ale Ucrainei a început să ţină mai mult de "previziunile" făcute de Baba Vanga, care cică ar fi spus că Putin va fi asasinat anul acesta de un conaţional. Tristă speranţă...
joi, ianuarie 04, 2024
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu