miercuri, august 28, 2024

Recalcularea legitimează pensiile speciale

De ani buni, pensiile speciale reprezintă un adevărat măr al discordiei în societatea românească, iar principalul argument al celor care le contestă este faptul că ele nu se acordă pe principiul contributivităţii, adică respectivii pensionari nu au cotizat în perioada în care au muncit decât cu o mică parte din suma pe care o primesc, de regulă undeva la 25 la sută. Deşi toate partidele au promis rezolvarea acestei inechităţi, în realitate nu s-a întâmplat nimic, o lege "reparatorie" ajungând la promulgare atât de "diluată" încât nu produce practic niciun efect.

De partea cealaltă, înainte de recalcularea care se va aplica din septembrie, un om care a muncit 30 de ani cu salariul minim pe economie (în jur de 0,5 puncte pe an, în medie) primea pensie... socială, 1.281 de lei în momentul de faţă, pentru că suma contribuţiilor sale nu depăşea acest prag. Tot din calcule rezultă că 40 de ani de muncă îţi aduceau o pensie de circa 1.600 de lei. Iar numărul de beneficiari ai acestor pensii aflate sub limita de subzistenţă este foarte mare în România.

În acest context, recalcularea din septembrie, care acordă puncte în plus pentru perioada lucrată peste pragul de 25 de ani, pare o măsură reparatorie necesară, care le oferă acestor oameni nişte bani în plus, care, chiar dacă nu sunt suficienţi pentru un trai decent, mai acoperă cât de cât din costul mereu în creştere al vieţii. Astfel, omul cu 30 de ani vechime va depăşi pensia socială şi va ajunge pe la 1.500 de lei, iar cel cu 40 de ani va primi circa 2.500 de lei.

Ei bine, aceşti bani în plus, foarte necesari, aşa cum spuneam, vin cu o problemă de etică extrem de importantă, pentru că sumele "recalculate" nu mai sunt acordate după principiul contributivităţii. Concret, cele 0,5 puncte acordate în plus pentru anii 26-30 de muncă dublează cotizaţia contributivă de 0,5 puncte, iar plusul de după anul 35, de un punct suplimentar, duce cuantumul pentru această perioadă la 1,5 puncte/an, în condiţiile în care contribuţia a fost tot de 0,5 puncte. Adică, pensionarul respectiv primeşte pentru anii respectivi de trei ori mai mult decât a cotizat!

Şi în condiţiile în care această recalculare aduce bani în plus pentru 3,8 milioane de pensionari, din cei 4,6 milioane aflaţi în plată, rezultă că, de fapt, peste 80 la sută din pensiile din România vor deveni "speciale", pentru că nu mai respectă principiul contributivităţii. Nu ştiu dacă guvernanţii şi-au propus acest lucru prin modelul de recalculare aplicat sau a fost doar o metodă facilă care să fie acceptată fără proteste de majoritatea românilor. Poate că o revizuire a sistemului general de calculare a punctajelor anuale ar fi fost o soluţie mai bună, chiar dacă probabil ar fi presupus mai multă muncă.

În momentul de faţă, însă, un lucru este cert: multclamatul principiu al contributivităţii a devenit un argument care nu mai poate fi adus în discuţie în cazul protestelor referitoare la pensiile speciale, pensii care sunt astfel legitimate cu largul accept al populaţiei. Că unii sunt speciali de zeci de mii de lei, iar alţii de numai câteva zeci sau sute de lei, chiar nu mai contează...

Niciun comentariu: