Până la miezul nopţii de 17 octombrie, partidele şi candidaţii independenţi s-au putut înscrie pentru participarea la scrutinul de la 1 decembrie pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor. În mare parte, însă, cei care îşi doresc un fotoliu parlamentar sunt cunoscuţi de câteva zile. Cine va ajunge în Parlament este greu de spus acum, deşi se pot face previziuni, bazate pe sondajele de opinie şi istoricul alegerilor.
O primă constatare este că parlamentarele suscită mai puţin interes decât localele, astfel că prezenţa la acest tip de scrutin este întotdeauna mai scăzută. O altă constatare bazată pe istoricul electoral este că rezultatul de la alegerile pentru Consiliul Judeţean este cel mai apropiat politic de cel pentru Parlament. Pornind de la aceste date, putem estima câte locuri va obţine la Galaţi fiecare partid ce va fi reprezentat în noul legislativ.
Conform algoritmului menţionat, la o participare la vot în judeţul Galaţi de circa 150.000 de persoane, PSD va obţine 75.000 de voturi, PNL va atrage 22.500 de alegători, în timp ce AUR şi USR vor convinge 12.000, respectiv, 9.000 de persoane. Vor intra în calculul mandatelor şi cele circa 500 de voturi care vor merge la UDMR. Pentru celelalte partide înscrise în cursă, conform tuturor sondajelor de opinie, va fi foarte greu spre imposibil să obţină mai mult de 5 procente la nivel naţional pentru a participa la repartizarea mandatelor, aşa că nu le vom lua în calcul.
Galaţiul trimite în Parlament nouă deputaţi şi patru senatori. Din cele 120.000 de voturi care vor conta, detaliate mai sus, rezultă că un mandat de senator se va adjudeca cu 30.000 de voturi, iar pentru unul de deputat sunt necesare cam 13.300 de voturi.
Astfel, la Senat, PSD va avea două mandate, iar celelalte două se vor aloca la redistribuire, unde cele mai mari şanse de a le obţine le au, în ordine, PNL, PSD, AUR, PNL şi USR. La Cameră, PSD va obţine cinci locuri, PNL va primi un mandat, iar celelalte trei se vor repartiza după redistribuire, şansele cele mai importante avându-le, în ordine, AUR, PNL, USR, PSD şi PNL.
Dacă totul va decurge conform calculelor, configuraţia parlamentară gălăţeană va fi următoarea: PSD - 3 şi PNL - 1 la Senat, PSD - 5, PNL - 2, AUR - 1, USR - 1 la Camera Deputaţilor.
Trebuie precizat faptul că redistribuirea se face la nivel naţional, astfel că există mai multe variabile imposibil de calculat până la aflarea rezultatelor finale. Din acest motiv, spre finalul listei de redistribuire se mai întâmplă anomalii, precum cele două locuri de deputat obţinute de AUR la Galaţi în 2020, deşi numărul de voturi obţinute a fost mai mic decât norma pentru un singur mandat. Anul acesta, cel mai aproape de o astfel de situaţie pare a fi PNL, care, spre exemplu, cu 27.000 de voturi poate obţine două mandate de deputat, iar cu 25-26.000 poate câştiga trei! Dar nici două mandate de senator nu sunt excluse pentru PNL, din acelaşi motiv!
vineri, octombrie 18, 2024
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu