"Vorba dulce mult aduce" spune un proverb românesc, iar rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale l-a confirmat din plin. Cu un discurs gol de conţinut, dar extrem de frumos ambalat, unul dintre candidaţi i-a câştigat pe români cu o retorică naţionalistă total depăşită de vremuri, care trimite mai degrabă la creştinismul naţionalist al legionarului Zelea Codreanu şi la doctrina "independenţei" atât faţă de ruşi, cât şi faţă de americani, promovată de Nicolae Ceauşescu.
Neutralitatea clamată în fiecare discurs al său, în condiţiile existenţei la graniţă a maşinăriei de război ruşeşti, este în lumea modernă o utopie pe care până şi elveţienii sunt pe cale să o reconsidere, deşi sunt extrem de protejaţi prin aşezarea geografică. Iar ideile despre ieşirea din Uniunea Europeană şi NATO, pe care personajul le neagă oficial în discursurile publice, sunt prezente voalat aproape la fiecare frază pe care o rosteşte.
Atmosfera de efervescenţă naţionalistă şi de luptător pentru adevăr, care le-a sucit minţile românilor, pigmentată cu toate teoriile conspiraţiei la modă, de la îmbolnăvirea copiilor prin vaccinare, păcatul cezarianei care "rupe firul divin", nanocipurile din sucurile îmbuteliate, negarea aselenizării, întâlnirile personale cu extratereştri şi multe, multe altele, este declamată cu ton, dicție, frazare și voce atent studiate, probabil chiar "lucrate" profesionist, mulţi găsind asemănări cu discursurile personajelor istorice din filmele produse în comunism.
Programul său economic "Apă, hrană, energie", la fel de iluzoriu, aduce mai degrabă cu populara zicere "Apă, paie şi bătaie", în loc să prezinte soluţii reale. Pentru România, decuplarea de piaţa mondială înseamnă dobânzi mai mari, uşi ale marilor cancelarii trântite în nas, investitori care încep să plece, şomaj, sărăcie, tăieri de pensii şi salarii etc. O primă dovadă a fost scăderea abruptă a bursei chiar a doua zi după anunţarea rezultatelor.
Câştigătorul primului tur al alegerilor te poate ameţi extrem de uşor cu impresia de competenţă multilateral dezvoltată, dacă nu ești bine ancorat în realitate sau nu ai cunoștințe minime despre ce se întâmplă în jurul tău. Este şi explicaţia succintă a succesului său, electoratul fiind sedus cu referințe la Dumnezeu, biblie, patrie, tradiție, pace sau iubire, fiecare dintre noi rezonând măcar cu una dintre aceste teme, astfel încât se simte implicat sau emoţionat. Putem să-i spunem manipulare lingvistică sau altcumva, cert este că pretendentul la şefia statului stăpâneşte extrem de bine tehnici de psihologia maselor. Iar rezultatul, la care a contribuit din plin impotenţa oratorică şi limba de lemn a contracandidaţilor, s-a văzut duminică la vot.
Într-o dispută de acum câţiva ani, reprezentanţii BNR i-au răspuns premierului Tudose, care-i acuza că se răzbună pentru măsurile economice luate de guvern, că de fapt "se răzbună cărţile de economie". De data asta, se pare că se răzbună toate cărţile necitite, pe care programul prezidenţial "România educată" le-a uitat pe terenul de golf sau pe pârtia de schi, în loc să le pună în mâinile românilor.
marți, noiembrie 26, 2024
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu