luni, iunie 22, 2015
ArcelorMittal Galaţi a pierdut 110 milioane euro în 2014
Combinatul Siderurgic a raportat, pentru anul 2014, o cifră de afaceri de 808 milioane de euro
Combinatul Siderurgic ArcelorMittal Galaţi a raportat, pentru anul 2014, o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de lei (circa 808 milioane de euro) şi pierderi de 480 de milioane de lei (110 milioane euro), potrivit zf.ro.
Afacerile firmei gălăţene au fost puternic afectate de reducerea cererii de oţel pe plan mondial, de scăderea preţului oţelului în întreaga lume şi de concurenţa Turciei şi Ucrainei. Pentru comparaţie, în urmă cu zece ani, în cea mai bună perioadă a sa de după preluarea de către miliardarul indian Lakshmi Mittal, combinatul din Galaţi înregistra o cifră de afaceri de peste 6,3 miliarde de lei.
În ultimul deceniu, fostul colos siderurgic Sidex Galaţi a traversat o perioadă dezastruoasă, afacerile înjumătăţindu-i-se. Ultimii şase ani s-au încheiat pe pierdere, iar profit s-a înregistrat doar în trei din ultimii zece ani. De asemenea, numărul de angajaţi s-a redus drastic, cu peste 10.000 de oameni. Cu toate acestea, combinatul rămâne cel mai mare angajator şi, în acelaşi timp, compania care înregistrează cea mai mare cifră de afaceri, din judeţul Galaţi.
Combinatul Sidex Galaţi a fost privatizat de statul român în anul 2001. Preţul plătit de fostul Mittal Steel, actualul ArcelorMittal, pentru acţiunile deţinute de stat a fost de 70,7 milioane de dolari. La momentul privatizării, combinatul avea 27.000 de salariaţi şi o capacitate de producţie de 5 milioane de tone de oţel pe an.
În prezent, ArcelorMittal Galaţi are o capacitate de producţie de circa 3 milioane de tone de oţel, însă a produs în 2014 circa 1,7 milioane de tone. În acelaşi timp, numărul de angajaţi a scăzut la mai puţin de 7.000 de persoane.
Într-o declaraţie recentă, Ionel Borş, country manager pentru România al companiei, a spus că ArcelorMittal Galaţi ar trebui să investească 100 de milioane euro pentru a ajunge la performanţele unui combinat siderurgic modern. Pe de altă parte, directorul general al firmei gălăţene, Bruno Ribo, susţine că, de la preluare, grupul ArcelorMittal a injectat în unitatea siderurgică gălăţeană circa 700 de milioane de euro.
(13/05/2015)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu